Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Tα ράσα δεν κάνουν τον παπά

Όταν πριν ένα μήνα ανακοινώθηκε το νέο κυβερνητικό σχήμα με τις ευλογίες και τις τυμπανοκρουσίες στις πλατείες, ορισμένοι φίλοι θεωρούσαν υπερβολική την κριτική μου για συγκεκριμένα πρόσωπα της κυβέρνησης ως ασόβαρα, αν όχι επικίνδυνα. Έλεγα τότε "Οι ακαδημαϊκές περγαμηνές, δεν αποτελούν πανάκεια ότι θα φέρει κάποιος εις πέρας το έργο το οποίο έχει αναλάβει, πόσο μάλλον ότι θα αντιληφθεί έγκαιρα και σε βάθος τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις". 

Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη, δεν ήμουν ικανοποιημένη ούτε στο ελάχιστο που ανέλαβε ένα υπουργείο -ατομική βόμβα για όσους γνωρίζουν- ο κ. Πανούσης. Τι θα πει καλός άνθρωπος; Τι θα πει "δεν είναι φρούτο όμως"; Όταν άραγε μίλαγε για κατάργηση της συνθήκης Σέγκεν τις προάλλες, πού πήγε η σοβαρότητα: περίπατο στην εξοχή; Όταν επισκεπτόταν την Αμυγδαλέζα και δήλωνε πως θα κλείσει τα κέντρα κράτησης μεταναστών και σε 100 μέρες θα τους πάει σε «δομές», δηλαδή σε ξενώνες... που όμως ΔΕΝ υπάρχουν, τι έγινε η καλοσύνη: εξαϋλώθηκε; Όταν χτες βγαίνει εγκύκλιος από υπηρεσιακό παράγοντα του εν λόγω υπουργείου που τινάζει στον αέρα την ασφάλεια τόσο των πολιτών, όσο και των μεταναστών, διαρρέει στα κανάλια και τα κοινωνικά δίκτυα, παίζουν ρόλο άραγε οι περγαμηνές, τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά, για να καταλάβω;

Το δακρύβρεχτος Φαντομάς πάντως με διαψεύσεις κόντρα στις διαψεύσεις μεσονύχτια και στη συνέχεια αλαλουμ, είναι παράδειγμα προς αποφυγή, αν όχι ανησυχίας, πόσο μάλλον όταν στο ίδιο υπουργείο έχουμε και θέματα τρομοκρατίας. Αν η προχειρότητα είναι έκδηλη τόσο νωρίς, τρέμω στην ιδέα του τι θα ακολουθήσει.

Και όχι δεν λυπάμαι. Αυτή η αντίληψη της μοιρολογίστρας του κάθε ατόμου που κατεβαίνει στον πολιτικό στίβο, μόνο στην Ελλάδα. Ας πρόσεχε, ας ρώταγε. Κανείς δεν του έβαλε το πιστόλι στο κρόταφο για να γίνει υπουργός. Εμείς τι χρωστάμε, είναι το θέμα που για άλλη μια φορά αντί να μιλήσουμε πολιτικά, επιλέγουμε την ανάγνωση της Καινής Διαθήκης πασπαλισμένη με ολίγον τι συναισθηματισμό και τάχα σχολάσαμε. Αμ δεν. "Κόβει η αληθεια, κόβει και θερίζει. Κι όποιος την βρει, τον βασανίζει".

‪#‎mind_boggling_Greek_politics‬