Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Τέρμα οι στρουθοκαμηλοι

Περάσαμε έναν κάβο χτες. Tο χειρότερο σενάριο απεφεύχθη, είναι η αλήθεια. Πήραμε μια ανάσα. Γιατί, ένα μήνα τώρα, είμαστε μονίμως με τη ψυχή στο στόμα, ευγενική χορηγία της επιπόλαιης οικονομικής διπλωματίας της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τις μαξιμαλιστικές ρητορείες και τις εθνικιστικές φαμφάρες μελών της. Ευτυχώς παραμένουμε στην ευρωζώνη. Αμήν και δόξασι.

Τώρα έρχεται ο σκόπελος: τη Δευτέρα θα πρέπει η ελληνική πλευρά να δώσει ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΗ λίστα μεταρρυθμίσεων, ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ τύπου "θα πατάξομεν τη φοροδιαφυγή, θα φέρουμε επενδύσεις" κι άλλα τέτοια αόριστα, ΜΕ ΤΗ ΜΙΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ σημειωτέον, από σήμερα, όμως, κιόλας να αντιδρά άσχημα στην χθεσινή συμφωνία.

Τα τύμπανα άρχισαν στην  Κουμουνδούρου, λοιπόν. Απολύτως αναμενόμενο. Το θέμα είναι ότι οι ιθαγενείς ξύπνησαν και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να βρεθούμε πάλι στο τελικό στάδιο της αξιολόγησης χωρίς τίποτε στο χέρι. Να θυμίσω στο σημείο αυτό ότι επειδή μερικοί δεν κάνουμε επιλεκτική λοβοτομή στη μνήμη μας- ο κ. Βαρουφάκης είχε πει ότι δεν θέλουμε τη δόση, αλλά χτες υπέγραψε 4 μήνες επιτήρηση για το ενδεχόμενο να τη πάρει στο τέλος. Κυβίστηση; Και λίγα λέτε. Διπλό τόλουπ, περιστροφή στον αέρα και σμπαράλια προσγείωση στον πάγο της Τρόικας, με το ΔΝΤ πολύ πιθανό να μας αποχαιρετά πολύ αργότερα του αναμενόμενου (Λαγκάρντ χτες: "Το πρόγραμμα του ΔΝΤ τελειώνει το 2016".).

Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε επί του θέματος με τη σύμφωνη γνώμη των κ.κ. Μοσκοβισί και Ντάισεμπλουμ. Με ένα στόμα, μια φωνή ένα πράγμα μας λένε: Πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του υπάρχοντος προγράμματος στο έπακρον, αν όχι κατά γράμμα, να περάσετε την αξιολόγηση για να μπορέσετε να πάρετε τη δόση. Αν δεν φέρετε εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις και δεν τηρηθούν οι προϋποθέσεις του υπάρχοντος δεν έχει εκταμίευση.

Με λίγα λόγια:
1) Πήραμε συνέχιση του προγράμματος, την ώρα που οι γύρω μας/διπλα μας βγαίνουν στις αγορές, αν όχι αρχίζουν και εξοφλούν το ΔΝΤ.

2) Η αξιολόγηση διατηρείται και ας τσιρίζουν περί του αντιθέτου οι Λαφαζανης, Στρατουλης και λοιποί.

3) Τα κεφάλαια του ΤΧΣ παραμένουν προς αποκλειστική χρήση των τραπεζών κι όχι για μαξιλάρι.

4) Οι μονομερείς ενέργειες (Αυξήσεις συντάξεων, αυξήσεις κατώτατων μισθών, ακυρώσεις και πάγωμα αποκρατικοποιήσεων για παράδειγμα) πρέπει πάση θυσία να αποφευχθούν.Αυτό ακυρώνει σχεδόν το σύνολο του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ. Καλώς ήρθατε στην πραγματικότητα. Το Αριστερό Ρεύμα σε εκνευρισμό, λένε. Ξύδι. Εξαιτίας αυτού, η συνοχή της κυβέρνησης δεν είναι δεδομένη. Θα δούμε και θα ακούσουμε πολλά το προσεχές διάστημα. Πολιτικά δεν θα βαρεθούμε. Είναι το σίγουρο.

5) Η Τρόικα θα λέγεται ονομάζεται «Θεσμοί» και το Μνημόνιο «πρόγραμμα».  Μεγάλη επιτυχία, σείεται ο πλανήτης, έχει μείνει με το στόμα ανοιχτό η υφήλιος με το απίθανο κατόρθωμα των κκ. Τσίπρα και Βαρουφάκη. Σας έχω νέα, γελανε, αν όχι μας περνάνε για ηλίθιους. Τόσο απλά, τόσο ωμά.

6) Καμία χρηματοδότηση δεν εκταμιεύεται μέχρι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος.  Κάθεστε; Με λίγα λόγια πήραμε παράταση χωρίς χρήματα. Μηδέν, cero, nuzéro, τίποτις δηλαδή με μπόλικο καθόλου που λένε και τα πιτσιρίκια.

7) Πρωτογενές πλεόνασμα συνδεδεμένο με βιώσιμο χρέος. Χμ δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, και σε κάθε περίπτωση προβλεπόταν σχετικά κάτι παρόμοιο στην αναδιάρθρωση χρέους  που είχαν υποσχεθεί στον Σαμαρά στο μνημόνιο του 2012.

8) Συνασπίσαμε τους πάντες αν όχι εναντίον μας, σίγουρα απέναντι μας 

Εν κατακλείδι, αντί προληπτικής γραμμής έχουμε παράταση του υπάρχοντος προγράμματος χωρίς χρήματα και οδεύουμε για μνημόνιο 3. Όπισθεν ολοταχώς δηλαδή. Κοινώς παραμένουμε ακόμα 4 μήνες εντός ευρωζώνης με χειρότερες οικονομικές [1) εκροές 20δισ. από τις τράπεζες, 2) χρηματοδοτικό κενό που αυξάνει, 3) έσοδα που μειώνονται, 4) ρυθμό ανάπτυξης που επιβραδύνθηκε το 4ο τρίμηνο, 5) Επιβάρυνση 600 εκ από τη μετάβαση ρευστότητας από ΕΚΤ σε ΕLA.] και πολιτικές [ενδεικτικά απλά, δεν το λες δα κι επιτυχία να συνασπιζονται με τη Γερμανία χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (ΠορτογαλίαΙσπανία) που θεωρούσες μέχρι πρότινος a priori συμμάχους, ούτε φυσικά να σε κατηγορούν για ασάφεια οι "φίλοι ζωής", βλέπε δηλώσεις Αυστριακού ΥΠΟΙΚ] συνθήκες. Ευτυχώς οι όποιες ψευδαισθήσεις κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα. 


Ανακουφισμένοι, λοιπόν, ναι, δεν αντιλέγω. Αλλά όχι και να πετάμε τη σκούφια μας. Η πραγματικότητα δεν είναι δακρύβρεχτη ή πομπώδης όπως την παρουσίασε ο κ. Τσιπρας στο πρόσφατο διάγγελμά του, αλλά δυσκολοχώνευτη. Μπορεί μεν οι μαξιμαλισμοί να έληξαν απότομα,  αλλά μην ξεχνάμε ότι ο ευρωσκεπτικισμός, ο αντιευρωπαϊσμός, ο εθνικισμός καλά κρατούν στις πλατείες με την στήριξη, αν όχι παρότρυνση της κυβέρνησης, ενώ οι βερμπαλισμοί δεν λείπουν καθόσον φαίνεται. Πού, λοιπόν, νομίζετε θα διοχετευτούν όλα αυτά, αν μάλιστα δεν δουν ορισμένοι και τις πολυπόθητες απαλλαγές φόρων με παράλληλη αύξηση των εισοδημάτων/συντάξεων τους που τους έταζαν διάφοροι με ύφος μάλιστα καρδιναλίων; Προσωπικά φοβάμαι να απαντήσω αυτό που σκέφτομαι/υποπτεύομαι. Εσείς;