Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Vae victis;

Η Φρειδερικω της Βουλής δημιούργησε παντού εχθρούς και με πρόταση μομφής αργά ή γρήγορα θα φύγει. Αμην και δοξασι. Η Αριστερή Πλατφόρμα θα διαχωρίσει τη θέση της από την επικείμενη ψηφοφορία και θα έχουμε ένα διόλου βελούδινο διαζύγιο με τις ομάδες που στηρίζουν βρέξει-χιονίσει -ακομη και σε περιπτωση αυτοκτονίας, χαιρε Αλέξη θα φωνάζουν- την ηγεσία του Συριζα.

Η Σοσιαλιστική Τάση που μπορεί να μην έχει την πρωτοκαθεδρία στους κομματικούς μηχανισμούς αλλά τους περισσότερους ψηφοφόρους, είναι το ζήτημα θα μου επιτρεψετε. Ο Μητρόπουλος, πριν από λίγο, πέραν του ότι μίλησε για πολλοστή φορά για αριστερή ουτοπία μελών του Σύριζα αλλά και της κυβέρνησης, άφησε σαφέστατη αιχμή κατά του Τσίπρα λέγοντας " μην με κάνετε να μιλήσω για την ηγεσία που μόνη της, με παντελώς προσωπικά κριτήρια (δις), επέλεξε το εν λόγω πρόσωπο για ΠτΒ, ενώ γνώριζε τα στοιχεία του χαρακτήρα της, την δομή της προσωπικότητας, την πορεία της. Μην, σας παρακαλώ, η ηγεσία γνώριζε πάρα πολύ καλά". Στη συνέχεια φυσικά το "μάζεψε" λέγοντας ότι "δεν θέλω να αναμιχθω σε ένα θέμα που αφορά μόνο 2 άτομα, τον πρωθυπουργό και την ΠτΒ", τονίζοντας ομως ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας σήμερα. Σοσιαλιστικός ο πονοκέφαλος για τον Τσίπρα κι όχι μόνον ευρωκομμουνιστικος.

Η Αριστερή Πλατφόρμα δεν έχει μεγάλο κοινωνικό έρεισμα, δεν αποτελει ΤΗΝ απειλη για τον Τσιπρα, μην γελιομαστε. Το αντιμνημονιακο μπλοκ έχει συγκεκριμένους μνηστήρες και διεκδικητές: από την Ανταρσυα που από ότι όλα δείχνουν θα συνεργαστεί με το νέο κόμμα Λαφαζάνη και λοιπών, το ΚΚΕ και την ΧΑ. Μιλάμε δηλαδή για κόμματα που ειτε δεν διατίθενται να κυβερνήσουν, είτε είναι στα όρια του δημοκρατικού τόξου κι άρα τους απορρίπτει η πλειοψηφία στην κοινωνία.

Το κλειδί των εξελίξεων και το ζουμι της υπόθεσης είναι στην αντιπέρα, λοιπόν, όχθη. Τι θα κάνει το Ποτάμι; Θα μας βαφτίσει όλους σκυλολοι θεωρώντας ότι υβριζοντας θα προσελκύσει κεντροαριστερους ψηφοφόρους; Δεν νομίζω. Θεωρώ ότι ήταν μια πολιτική και επικοινωνιακή αστοχία του κ. Θεοδωράκη που δεν συνάδει με το πολιτικό ήθος αλλά και το ύφος του χώρου που θέλει να "αρμεξει" ψήφους. Θα προστρέξει σε συνεργασία με τον Τσίπρα και το νεοαφιχθεν -από ότι φαίνεται οσονουπω- μέλος του Σύριζα, τους ΑΝΕΛ; Κομματάκι δύσκολο το κόβω. Με τις διάφορες "σκυλισιες" ράτσες -προσηλωμενες στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, δυναμικές, παρούσες, με αντοχές και απολύτως δοκιμασμενες στα δύσκολα- θα αναγκαστεί να συνεργαστεί. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.

Η ΝΔ αμφιταλαντεύεται από μια νεολαία που δεν φιλελευθεροποιειται, αλλα επιστρεφει στις αξίες της παραδοσιακής δεξιάς του 80, δυστυχώς, ενώ η ηγεσία της ακολουθεί το δόγμα "βλέποντας και κάνοντας" μέχρι στιγμής ανασυροντας στελέχη απο τη ναφθαλινη,  που οσο ικανα κι αν ειναι, δεν ελκυουν όχι απλά τους κεντρώους ψηφοφόρους που έχει βάλει στο στόχαστρο, αλλά προκαλούν και ζωηρές, αν όχι ηχηρές αντιδράσεις σε αρκετές νομαρχιακές επιτροπές του κόμματος και σε σημαντικά στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας. Κοινώς η αξιωματική αντιπολιτευση δεν ηγείτο, αλλά σύρεται προς το παρόν στην τομπολα του Σύριζα.

Ακριβώς το ίδιο αδύναμο είναι και το ΠΑΣΟΚ που σφαζεται με το Ποτάμι. Πιόνι στο παιχνιδακι Αλέξη. Εγκλωβισμένοι να ψηφίζουν και να μπαλωνουν τις "τρύπες" της Αριστερής Πλατφόρμας και της ατολμιας/κωλυσεργιας Μαξίμου.

Οι ηγεσίες της αντιπολίτευσης του ευρωπαϊκού δημοκρατικού τόξου, γνωρίζουν με ακρίβεια τα παραπάνω. Πολιτική δεν είναι απλά διαπιστώσεις και να παρακολουθείς ωσάν έρμαιο τον πολιτικό σου αντίπαλο. Την πολιτικη πρωτοκαθεδρία ο Σύριζα δεν την απέκτησε με το άγιο πνεύμα ή τον κρίνο ή σε μια νύκτα. Το έδαφος το βρήκε προσοδοφόρο λόγω των αδυναμιών, των αστοχιων και κυρίως της ατολμιας των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού.

Αναφέρονται διάφοροι πως στον Σύριζα  δεν μπορούν να συνεννοηθούν για τα αυτονόητα. Γιατί κύριοι και κύριες των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμιου μπορείτε άραγε εσείς για τα στοιχειώδη; Το θέμα για όποιον ανήκει στο μεταρρυθμιστικό κέντρο δεν είναι τι κάνει ο Τσίπρας, αλλά οι υπόλοιποι. Κομπάρσοι απλά; Να ψηφίσουν ναι σαφέστατα. Δεν υπάρχουν περιθώρια. Αλλά, μετά την ψηφοφορία συνεννόηση, κατάθεση όρων και προϋποθέσεων και αποφυγή προσωπικών χαρακτηρισμών. Το καλύτερο χαρτί του Σύριζα είναι ο Τσίπρας.... ακόμα, δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό. ΟΜΩΣ ο πρωθυπουργός έχει μια αδυναμία: η υλοποίηση όσων δεσμεύτηκε και πρόκειται να δεσμευτεί σήμερα το βράδυ, εξαρτάται από τη συναίνεση, αν όχι στήριξη αυτών που κατηγορεί: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμιου. Ας το αξιοποιήσουν, διαολε, οι τελευταίοι.

Είναι τραγικό, αν όχι απελπιστικο, για κάποιους/ες από μας που δεν θεωρούσαμε και δεν αντιλαμβανόμαστε ως διάνοια ή μεταρρυθμιστή τον κ. Τσίπρα, που δεν τον εμπιστευόμαστε ούτε στο ελάχιστο, να παρακολουθούμε μια αδύναμη, άχρωμη, αδιαφορη, φουκαριαρα αντιπολίτευση. Όχι, φιλτατοι. Δεν είστε κρίμα. Επιλεξατε/γετε να είστε για λυπηση. Αυτό μπορεί, ακόμα, να αλλάξει. Δουλεψτε το. Το οφείλετε σε εκείνους που όλο αυτό το διάστημα λοιδορηθηκαν ως προδότες, γερμανοτσολιάδες. Είναι αυτοί που θα βάλουν την πλάτη για μεταρρυθμίσεις και είναι εκείνοι που επιθυμούν τη φυγή προς τα μπρος, χωρίς να τρέφουν αυταπάτες. Ξυπνήστε επιτέλους από τον λήθαργο.

Σας το ψιθυρίζουν στην Ευρώπη, σας το λένε κατ' ιδίαν, αφήστε πια την μοιρολατρική αντίληψη της πολιτικής που θέλει τον λαό μονίμως ηλίθιο συλλήβδην -ο πιο επικίνδυνος αφορισμός σε συνδυασμό με τον χειρότερο λαϊκισμό, βούτυρο στο ψωμάκι των άκρων- και εργαστειτε πέραν της διάσωσης της χώρας για να τονισετε τις εξαιρετικές διάφορες που έχετε με τον Σύριζα και  ευρύτερα με το φαιοκοκκινο μέτωπο της εθνικής περιχαράκωσης.

Επιτέλους καταθεστε το σχέδιο σας για την επόμενη μέρα. Τι ακριβώς προτεινετε πέραν του "είναι κακός ο Σύριζα, τσαρλατάνος ο Τσιπρας"; Ευχαριστουμε πολύ. Το ξέρουμε, το βιώνουμε. Ποια ή πρότασή σας που σας διαφοροποιεί από τους Συριζανελ εντέλει; Ψηφισατε μνημονια και τώρα ψηφίζουν κι αυτοί. Ποια η ειδοποιός διαφορά σας και γιατί δεν την κάνετε πιο ευδιάκριτη στους πολίτες; Πότε θα μπει το πολιτικό διακυβευμα στον πυρήνα της συζήτησης;

Τι περιμένετε;  Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου