Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Ένα βήμα πριν το κενό;



Πάμε για μια μετωπική Αμερικής-ΕΕ και Ρωσίας με την Ουκρανία στη μέση όπως λένε διάφοροι;; Ακραίο σενάριο το βρίσκω, όχι όμως και απίθανο.

Απλά πριν αρχισουν κάποιοι τις αναλύσεις με μπόλικο αίμα, μίσος και ακατάσχετη συνομωσιολογία, καλό θα ήταν να διαβάσουν 2-3 πράγματα για τους γεωπολιτικους συσχετισμούς, να ακούσουν την κάθε πλευρά και κυρίως να έχουν επεξεργαστεί τι μέλλει γενέσθαι την επομένη για τους Ουκρανούς, είτε ρωσόφιλους, είτε φιλοευρωπαίους. Διαφορετικά, καλό θα ήταν να σιωπήσουν. Οι οξύνσεις και η πόλωση δεν διορθώνουν τίποτε, δεν ξεμπλοκάρουν την πολιτική διαδικασία στην εν λόγω χώρα και σίγουρα δεν προωθούν -σε καμία των περιπτώσεων- μια ειρηνική, ως επί το πλείστον πολιτική λύση.

Αν και μετά τα χτεσινά-σημερινά, κάτι τέτοιο φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός. Δεν είναι, όμως, η στιγμή να εγκαταλείψουν την προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λυσης οι εμπλεκόμενοι και ιδίως οι διάφορες δυνάμεις της περιοχής, ούτε για μας τους υπόλοιπους να πάψουμε να πιστεύουμε στην πολιτική διαδικασία. Τώρα ειναι η ώρα για να ενισχυθουν τάχιστα οι πολιτικές διεργασίες. Όπως λέει και ο Λ. Κουσούλης, η πολιτική -ανάμεσα στα άλλα- είναι κατά βάση ο θεσμικός έλεγχος της βίας. Δεν νομίζετε; Εκτός κι αν μας αρκεί τη Τρίτη βράδυ να μετράμε 14 νεκρούς, την Τετάρτη το απόγευμα 26, κ.ό.κ. Εμένα, όχι, θα μου επιτρέψετε. Εσάς;